Zadáno

Diplomová práce č. 1 - 2019/2020

Zadání pro studijní obor: Softwarové inženýrství

Název: Akceptační testování v projektu TbUIS

Motivace:
Na KIV ZČU je ve spolupráci s FEL ČVUT vyvíjen projekt TbUIS (Testbed University Information Systém), který slouží pro vývoj nových testovacích metod a postupů. Aplikace UIS je pseudorealistická netriviální aplikace, která existuje ve své korektní (defect-free) verzi. Kromě této verze je již připraveno dalších 21 poruchových klonů obsahujících uměle injektované softwarové chyby.
Defect-free verze byla otestována několika sty jednotkových testů a více než tisícem funkcionálních testů, které využívají framework Selenium WebDriver. Z důvodů odstranění vlivu pesticidového paradoxu je vhodné otestovat defect-free verzi i jinými typy testů, například akceptačními testy. A pro toto testování využít nějaký již existující vhodný nástroj. Validaci správnosti těchto nově vyvinutých testů bude možné provést pomocí zmíněných poruchových klonů.
V případě nalezení chyby v defect-free verzi, je nutné tuto chybu odstranit a následně přegenerovat všechny poruchové klony.
Součástí práce je též průběžné zveřejňování výsledků na webových stránkách projektu.

Zadání:

  1. Seznamte se stávajícím stavem projektu TbUIS, zejména se strukturou existujících funkcionálních testů. Dále se seznamte s principy akceptačního testování.
  2. Proveďte kvalifikovaný výběr vhodného nástroje pro akceptační testování.
  3. S využitím zvoleného nástroje a již existujících knihoven pro funkcionální testy připravte rozsáhlou sadu akceptačních testů aplikace UIS.
  4. Testy validujte pomocí existujících poruchových klonů UIS.
  5. Výsledky práce zpřístupněte odborné veřejnosti na webových stránkách projektu TbUIS.

Cílový operační systém: není podstatný

Jazyk a technologie: XML, JSON, SQL, Java, JSP, HTML5, CSS a další

Charakter práce: Analytická a programátorská a testovací. Řešit lze na vlastním PC.

Vhodné pro: Studenta, který je schopen dotáhnout práci do fungující podoby.

Diplomant: Radek Vais


Poslední změna: 25.6.2019
Pavel Herout