Učebnice jazyka Java
 
      Pavla Herouta známe spíše jako autora knih o jazyce C, nyní se však pustil do nového a stále populárnějšího jazyka Java a vytkl si za cíl nabídnout čtenářům podrobný popis jazyka doprovázený příklady. Podívejme se nejprve na obsah jeho knihy.
      Autor předpokládá, že čtenář má k dispozici JDK od firmy JavaSoft a libovolný ASCII editor, nic více; výklad tedy není založen na žádném vývojovém prostředí a týká se pouze "čisté Javy". Po úvodním seznámení s historií Javy a s nejběžnějšími pojmy se naučíme vytvořit, přeložit a spustit program, poznáme jeho strukturu apod. Pak začne výklad o jednotlivých součástech jazyka - o datových typech, proměnných, výrazech, příkazech, základních vstupních a výstupních operacích apod. Dále přijdou na řadu třídy a objekty, pole a práce se znaky, rozhraní, balíky atd. V závěrečných kapitolách se seznámíme s výjimkami, naučíme se pracovat se soubory, zpracovávat systémové akce a vytvářet vícevláknové programy. Už z tohoto výčtu je zřejmé, že tato kniha obsahuje pouze popis jazyka. Autor nezabíhá do "technologických detailů", jako je tvorba grafického uživatelského rozhraní programu, vytváření apletů, používání knihoven JFC/Swing, vytváření komponent JavaBeans, práce s databázemi nebo programování distribuovaných aplikací, i když knihovny Javy potřebné nástroje obsahují. Na mnoha místech ovšem slibuje, že se alespoň k některým z těchto témat vrátí v připravovaném druhém dílu.
      Jednotlivé vlastnosti jazyka Java jsou v této knize probírány velice podrobně, výklad doprovází řada příkladů, které dokumentují jak doporučované, tak i nedoporučované postupy. Najdeme tu i informace o problémech, o kterých běžné knihy (naše ani zahraniční) obvykle nehovoří - o anonymních třídách, o vnořených třídách, o vláknech typu démon atd. Protože jazyk Java byl inspirován jazykem C++ a je mu alespoň na pohled velice podobný, zařadil autor do textu poznámky pro programátory v C a v C++, které upozorňují na odlišnosti a na možné zdroje chyb. Zdrojové texty všech příkladů byly odladěny v JDK 1.2.2 a jsou na doprovodné disketě, kterou si lze zakoupit zvlášť. Některé jsou velice jednoduché, jiné složitější, všechny ale vycházejí ze zkušeností s výukou tohoto jazyka.
      Knize lze vytknout snad jen trochu těžkopádný jazyk, jinak nic. Je to publikace, které bylo zapotřebí, a je cenově dostupná. Těším se na druhý díl.

Miroslav Virius


   
     Autor:            Pavel Herout
Vydavatel:     Kopp, České Budějovice 2000
Počet stran:   349
Cena:             149 Kč, doprovodná disketa 69 Kč
Jazyk:            v češtině
ISBN:             80-7232-115-3